Albowiem gotowanie ujmuje tak dużo składników odżywczych i witamin z produktów spożywczych, automatycznie rozpoczynasz karmić swój organizm tym, czego potrzebuje, jak rezygnujesz z gotowania jedzenia i zaczynasz spożywać żywność surową.
http://www.kametime.pl/2021/11/10/co-jesc-azeby-byc-zdrowym/
Spożywanie surowej żywności dynamizuje metabolizm. Trawienie surowej żywności zabiera trochę więcej energii, ale ze względu na korzyści warto zdecydować się na chociaż częściowo surową dietę.
Witamina A pełni sporo funkcji w organizmie, w tym utrzymywanie zdrowych oczu, wspomaganie wzrostu komórek, a także wspomaganie układu immunologicznego. Witamina A jest nie tylko absorbowana bezpośrednio, ale jest także generowana przez organizm w wyniku przekształcenia beta-karotenu.
Witamina D jest jedyną witaminą, która nie jest zdobywana ze spożywanych pokarmów. Witamina ta jest pozyskiwana przez skórę eksponowaną na światło słoneczne. Również poniektóre produkty spożywcze zawierają witaminę D. Można również witaminę D uzupełniać przez suplementowanie.
Mnóstwo osób nie stosuje dostatecznie zbilansowanej diety, by zapewnić wszystkie niezbędne witaminy, co doprowadziło do boomu branży specyfików wielowitaminowych. Specyfiki wielowitaminowe są dostępne w wielu różnych postaciach, w tym tabletek, kapsułek żelowych, a nawet płynów. Niepodważalnie oczywistą korzyścią wypływającą z korzystania z tego typu preparatów jest komfort. O wiele łatwiej jest przyjąć jedną dawkę takiego preparatu, który zawiera wszystkie nieodzowne witaminy, w porównaniu z przyjmowaniem wielu różnych preparatów.